Søk i denne bloggen

søndag 21. februar 2010

Uka som gikk.

Det er helt ok å være i Namibia når det er helg.

Siden sist:

Uka som gikk var vi på skolen mandag-fredag. Egentlig skal vi ha bare fire dager praksis i uka, men vi tok fredagen også, slik at vi kan ta bare tre dager neste uke. Vi skal nemlig opp til nord for å besøke de andre neste helg. På skolen har vi fortsatt bare observert. Foruten å merke meg at lærestilen er helt annen har jeg funnet ut av noen andre ting også. Jeg merker meg for eksempel at samtlige lærere er overvektig, noe som antageligvis er et resultat av pommes frites og fett kjøtt til lunsj + te med melkepulver og FEM skjeer sukker. Bortsett fra fredager, da er det helg og de spiser kjeks og potetgull til lunsj. Lærerne altså. Blant elevene derimot ser vi at det er flere som går hele dagen uten å spise noe som helst. Derfor har en av lærerne nå foreslått at lærerne skal følge med på hvilke elever som ikke har mat, også skal det kjøpes inn brød og smør til disse. Det er et godt tiltak, men jeg syns det er rart at de ikke har gjort noe med dette før. Jeg har sett sjuåringer som sovner midt i timen, eller som har vondt i hodet eller magen. Den første uka var det også ei av jentene som kasta opp i klasserommet. Men det var det ingen som brydde seg noe om.

Denne uka har jeg også hatt muligheten til å observere en særdeles gammeldags gymtime. Elevene stod i ring og hoppa med bein og armer ut og inn på kommando som oppvarming. Deretter skulle de sette seg ned på bakken og bøye hodet mot knærne. Lærern sa at dette var kjempelett og forstod ikke at noen elever ikke fikk det til. Læreren selv gikk rundt og kommanderte. Jeg er helt sikker på at hun ikke hadde klart å legge hodet på bena uten å bøye knærne.

Denne helga hadde vi ingen planer. Dermed bestemte vi oss for å finne ut av hvor mye det ville koste å tilbringe dagene ved et basseng på en lodge som ligger ganske nærme. Dessverre er det ikke noe bassengområde i Tsumeb by. Vi ringte Uris Lodge og de sa at vi kunne komme og være der helt gratis. Dermed ordna vi oss med billig skyss begge dagene og har virkelig levd livet. Lodgen var helt fantastisk fin.

I morgen skal jeg ha min første undervisningstime. Jeg gruer meg veldig. Det blir utfordene av flere grunner. For det første har jeg fått beskjed om at målet for timen er at elevene skal kunne telle fra 1 - 72 og at de skal lære seg 3-gangen opp til 33. Ikke helt som i Norge med andre ord. I tillegg er det sånn at 2.klassingene forstår veldig lite engelsk. Jeg spurte noen av dem hva de skulle i helga. Da nikka de, smilte og sa Yes, Miss Marta, yes.

Ellers er hvem-som-helst hjertelig velkommen på Afrika-besøk. Vi er ferdig med praksis allerede 31.mars og har en måned her nede hvor vi skal jobbe med oppgava og reise rundt. Dere er også ghertelig velkommen til å sende meg post (men gjør det ganske snart, det tar tid før det kommer fram):

Tsoutsoumb (Pty) Ltd.

PO Box 133, Tsumeb Namibia

M ;)